Receptek

Mindennapi alapsaláta
· 1 fej saláta (jégsaláta, fejes saláta, vörös saláta stb., magában vagy vegyesen)
· 2-3 paradicsom
· 1 uborka
· ½ doboz csíra (lucerna/ vöröshere/ szójabab/ mungóbab/ lencse/ napraforgó stb.)
· só
· ízesítőfű (oregano, bazsalikom, petrezselyemzöld keverék)
· 1 tk. olivaolaj
· 2-3 csepp balzsamecet vagy szójaszósz
A megmosott, lecsöpögtetett salátát tépjük apró darabokra. Vágjuk apróra a paradicsomot, uborkát, végül adjuk hozzá a csírát. Nagyon kevés sót szórjunk rá, valamint egy kis ízesítőfüvet, forgassuk össze jól a salátát, majd adjuk hozzá az olajat és a balzsamecetet/szójaszószt.

Életerő saláta
· 1 tál alapsaláta (fenti recept)
· 2 szál murok apróra reszelve
· ½ csésze olivabogyó
Az alapsalátához keverjük a lereszelt murkot, valamint a magjáról lefejtett és apró darabokra vágott olivabogyót. Rázzuk jól össze, fedjük le, és tegyük be a hűtőszekrénybe legalább negyed órára, hogy az ízek jól összeérjenek.

Csíra-saláta
· 2 csésze lucerna csíra
· 2 csésze napraforgó csíra
· 1 csésze mungóbab csíra
· ½ csésze görögszéna csíra
· ½ csésze apróra vágott cukkini (vagy murok)
· 1 piros csemegepaprika
· 1 ek. szójaszósz
Salátástálban összekeverjük az alapanyagokat és tetszés szerint ízesíthetjük még petrezselyemzölddel, bazsalikommal, pár csepp olivaolajjal.

Avokádó saláta
· 2 érett, kemény avokádó
· 1 csésze zsenge zöldborsó
· 1 ek. kakukkfű
· ¼ kk. őrölt bors
· ízlés szerint szójaszósz (tamari)
· 2-3 ek. retek csíra
Az avokádót meghámozzuk, felszeleteljük, majd villával finoman összekeverjük a többi alapanyaggal.

Hamis tonhalsaláta

· piros csemegepaprika
· ½ csokor apróra vágott zellerlevél
· 2-3 ek.napraforgómag csíra vagy előre beáztatott napraforgómag
· ¼ csésze apróra vágott vöröshagyma
· 1 csésze lucerna csíra
· 1 ek. tamari
· 1 ek. dióvaj
· ¼ csésze mungóbab csíra
· ¼ csésze lencse csíra
· ¼ csésze apróra vágott petrezselyemzöld
A paprikát kettévágjuk, a magházát eltávolítjuk, majd tálba tesszük. A zellert, a napraforgómagot, a dióvajat közepes sebességen simává turmixoljuk. Hozzáadjuk a mungóbabcsírát, a lencsecsírát, a vöröshagymát és a petrezselymet. Néhány másodpercig még turmixoljuk, majd a lucernacsírához keverjük. Megszórjuk még petrezselyemmel és abban az edényben tálaljuk, amelyikbe a csemegepaprikát belevágtuk.

Vitaminbomba 3 dl:
· 3 doboz csíra (pl. repce, brokkoli, lucerna, görögszéna, vöröskáposzta, vöröshere )
Le kell préselni kézi vagy elektromos présgéppel.

Teljesértékű saláta
Ez a saláta bőségesen tartalmaz fehérjét mind minőségileg, mind mennyiségileg, mert az összes alapvető aminósav benne van. Keverjük össze a következő hozzávalókat:
· ¼ avokádó
· 7 uborka, szeletekre vágva
· 1 csésze mungóbab csíra
· ½ csésze tök
· 2 ek. napraforgómag csíra
· ½ csésze leveles zöldségek
· 1/8 csésze salátaolaj fűszerkeverékkel (kakukkfű, majoránna, tárkony, bazsalikom)
· 2 paradicsom vagy paradicsompaprika, szeletekre vágva
· egy kevés miso vagy szójaszósz

Távol-keleti saláta
· 5 dkg lucerna csíra
· 10 dkg mungóbab csíra
· 5 dkg napraforgó csíra
· murok
· zeller
A sárgarépát először 4 cm-es darabokra vágjuk, majd hosszában vékonyan felszeleteljük, végül gyufaszálnyi csíkokra vágjuk. A zellerszárat ugyanígy felaprítjuk.
Egy tálban összekeverjük a sárgarépát, a zellerszárat, valamint a mungóbab-, a napraforgó-, illetve a lucernacsírát.
Az öntethez a hozzávalókat összekeverjük, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Végül a salátára locsoljuk, jól összeforgatjuk és tálaljuk.
Az öntethez:
· 2 ek. olaj
· fekete bors
· 1 tk. koriander
· 1 ek. citromlé
· ½ kk. szójaszósz
· 1 kk. gyömbér, frissen reszelt vagy por

Csírás túró
· 25 dkg juhtúró (v. tehéntúró)
· 1 ek. olivaolaj, 1 pohár joghurt
· 1/2 doboz csíra (pl. retek / vöröskáposzta)
· 1-2 gerezd tört fokhagyma
· só, fűszerek ízlés szerint
A hozzávalókat a csírával óvatosan összekeverjük, s az így kapott túrókrémet szendvicsre vagy hidegtálak elkészítéséhez használjuk

VAJ helyettesítő szendvicskrémek:

Diós pástétom:· 1 csésze murok
· ½ csésze petrezselyem, apróra vágva
· 1 gerezd fokhagyma (elhagyható)
· darált dió
· 1 csésze paradicsom
· ½ csésze zöldpaprika
· 2 ek. olaj
· fűszer (pl. zsálya és kapor)
Konyhai robotgépben keverjük és pépesítsük a hozzávalókat.

Szezámos cukkini krém:· 2 db cukkini
· kb fél citrom leve
· 1 ek. hidegen sajtolt olaj
· 2-3 ek. őrölt szezámmag --> már meglévő tahinit is tehetünk bele
· 3-4 gerezd foghagyma
· kb. 1 kk. só
· pici bors, ha valaki szereti
Hámozzuk meg a cukkinit, daraboljuk bele a turmixgépbe, adjuk hozzá a többi hozzávalót. Nagyon hamar kész van és isteni finom.

Mungóbabos pástétom
· 1 doboz mungóbab csíra
· ½ doboz csíráztatott napraforgómag
· 2 evőkanát őrölt lenmag
· 10 g áztatott dió
· 2-3 ek. kukorica (mirelit) – elhagyható
· 2 db paradicsom (lehet szárított paradicsomot is tenni)
· 1 vöröshagyma - elhagyható
· 2-3 gerezd fokhagyma (vagy egy kevés fokhagymapor)
· só
A lenmagot szárazon őröljük. A többi hozzávalót aprítóban dolgozzuk masszává, majd jöhet bele a lenmag is, azzal is forgatjuk egy keveset.

Csíra-müzli
· 1 csésze búza csíra
· 1/3 csésze görögszéna csíra
· ½ csésze csíráztatott napraforgómag
· méz, ízlés szerint (pl. 1 tk.)
· 1-2 tk. karobpor
A hozzávalókat aprítóban fél perc alatt összedolgozzuk (darabos, müzli-szerű anyagot kapunk). Hűtőszekrényben eltartható 1-2 napig.

Kaliforniai szendvics
· kenyér teljes kiőrlésű lisztből
· avokádó szeletelve vagy pépesítve
· szójaszósz
· natúr vegamix
· citromlé
· tojás nélküli majonéz ( * recept a végén)
· nyers gomba
· friss csilipaprika, apróra vágva
· édes zöldpaprika, apróra vágva
· napraforgómag csíra
· lucerna csíra
Vágjuk apró szeletekre vagy zúzzuk péppé az avokádót, majd ízesítsük szójaszósszal, vegamixszel és citromlével. A kenyeret vágjuk szeletekre és kenjük meg tojás nélküli majonézzel, majd avókádókrémmel vagy –szeletekkel. Tegyük rá a csilipaprikát és/vagy a zöldpaprikát, utána rakjuk rá a gombát, végül hintsük meg a napraforgómag- és lucernacsírával.
Otthon így fogyasztható, ha magunkkal kell vinnünk, tegyünk még egy szelet kenyeret a tetejére.

Egyszerű csírás-szendvics· kenyér teljes kiőrlésű lisztből
· vaj
· só vagy natúr vegamix
· csíra (pl. retek, lucerna, vöröskáposzta, brokkoli, vöröshagyma stb.)
A vajjal megkent kenyérszeleteket picit megsózzuk vagy meghintjük natúr vegamixszel és megszórjuk valamilyen csírával.

Zöldséges krémleves

· ½ csésze napraforgó-, mandula- vagy szezámmag
· 1-2 csésze tiszta víz
· 1 csésze csíra (pl. lucerna/vöröshere/brokkoli/repce stb.)
· ¼ kk. őrölt cayenne bors
· 1 csésze reszelt főzőtök vagy cukkini bele
· 1 ek. finomra vágott vöröshagyma
· 1 ek. apróra vágott fokhagyma
A magokat megdaráljuk és kb. 8 órán át egy csésze tiszta vízben áztatjuk. Ezután a turmixba tesszük, hozzáadjuk a csírát és a kívánt sűrűséghez elegendő vizet. Tálalás előtt belekeverjük a többi hozzávalókat.

Hagymaleves

· 10 dkg hagyma (egy, vagy többfajta)
· 4 ek. hagyma csíra
· 1 pohár tejföl
· 5 dkg sajt
· 2 ek. olívaolaj
· só, fehér bors
A nagyon apróra vágott vagy megdarált hagymát olajon rózsaszínre pároljuk, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk majd felöntjük 7 dl vízzel, és 10-12 percig lassú tűzön főzzük. A lereszelt sajtot tejföllel összekeverjük és óvatosan belecsorgatjuk a levesbe. Kevergetve még néhány percig főzzük. Tálaláskor friss, ropogós hagymacsírát szórunk rá.

*Tojás nélküli majonéz
· 10 dkg tisztított mandula, 1 dl víz, 1 kisebb gerezd fokhagyma, 2 kk. só, 2-3 ek. citromlé, bors, kb. 4-6 dl olívaolaj
Turmixoljuk össze a mandulát a vízzel, addig míg sűrű péppé összeáll (ha nehezen forog a penge, adjunk hozzá 2-3 evőkanál vizet). Adjuk hozzá a sót, citromlevet, borsot, fokhagymát, és ezzekkel is keverjük össze. Vegyük ki a turmix fedelének közepéből a kivehető részt, és a lyukon keresztül először cseppenként, majd vékony sugárban öntsük a péphez fokozatosan az olajat. Közben természetesen a forgókar folyamatosan dolgozik. Majonéz állagú pépet kapunk, kb. 8-10 dl-t.
A kész majonézt tetszés szerint ízesíthetjük zöldfűszerekkel (pl. petrezselyem, bazsalikom, majoranna, kapor). Hűtőben remekül eláll.